האתר של האחים אביב ואריק לבנת
  

 

האחים לבנת - הופעות ופרוייקטים מוסיקליים

אביב לבנת והפרוייקט של טווס הזהב / 'די גאָלדענע פּאַווע' פּראָיעקט

מוסיקה מקורית לטקסטים של משוררי יידיש כיעקב גלטשטיין, משה-לייב הלפרן, י.ל פרץ, אברהם רייזן, ליילס, מאני לייב ועוד, המקבלים משמעות וחיים חדשים. חשיפה מחדש של שירת ה'אינזיכיסטים' לצד טקסטים באנגלית המייצרים חיבור מחודש בין היידיש ותרבויות העולם. פסיפס ההשפעות המוסיקליות שמביאים עימם חברי הפרויקט- מרוק, ג'אז ומוסיקה אתנית, מעמיד את שירת היידיש הקלאסית במישור חדש ועדכני ופותח צוהר לעולם הפואטי של היידיש ולסמליה. הופעות הבכורה של הפרויקט הועלו במסגרת מכון גולדרייך ללשון, לספרות ולתרבות היידיש באוניברסיטת תל אביב, בפסטיבל 9BRAN בפראג ובקרוב בפסטיבלים נוספים ברחבי העולם.

הופעה של הפרוייקט בפראג
אביב לבנת: שירה, גיטרות, פסנתר
אריק לבנת: סקסופונים, חלילים ושופרות
רועי גולן: פסנתר וקלידים
אברהם מצליח: בס
טל לבני: תופים

תאריכי הופעות >>
________________________________________



שירים רקועים בנחושת

האחים לבנת במופע מולטימדיה מיוחד של מוסיקת ג'אז המתבסס על מסורות יהודיות ומבוצע בדיאלוג עם סרט וידאו ארט, שבו מוצגות עבודות הנחושת של האמן אריה מרזר, סבם של האחים לבנת, מי שהנציח בנחושת את ההווי והניגון היהודי. ג'אז שצומח מן המוסיקה החסידית, יידיש, ניגונים קבליים עתיקים ועוד.
המופע עלה ברחבי הארץ ובעולם: ווארשה, קראקוב, סופיה, פראג, פריס, קרפנטרה, בריסל, שטרסבורג, לונדון, ניו יורק, קאנזס, ווצ'יטה. בארץ: בפסטיבל ישראל, פסטיבל "ג'אז בלוז וידאוטייפ", פסטיבל תל-אביב-יפו, פסטיבל הכלייזמרים בצפת 99, פסטיבל מספרי סיפורים בחולון 99, תאטרון בית לסין, מוזיאון ת"א, חגיגות היובל של התזמרות הפילהרמונית ועוד. מחווה יוצאת דופן לתרבות היהודית בשפה מוסיקלית עכשווית.
האמן אריה מרזר, מגדולי הרוקעים בנחושת, נולד בורשה בשנת 1905 והיה ממחיי הענף היהודי העתיק של ריקועי הנחושת. הוא חי ויצר בוורשה, פריס, ז'נבה וצפת אליה הגיע ב- 1945 לאחר הכרה כאמן יהודי בינלאומי.
"כמו שאגאל היהודי מרוסיה, אתה היהודי מפולין ואני היהודי מרומניה, כל אחד על פי דרכו מוכיח, כי לא התנכרנו לגרעין המקראי שבאדם היהודי בכל הדורות ובכל הזמנים." (המשורר איציק מנגר במכתב למרזר)
יצירותיו בנחושת, פזורות במוזאונים ובאוספים ברחבי העולם ומשמשות השראה למופע.

אידל מיטן פידל ואריה מיטן בס
"תמונה גדולה רקועה בנחושת אדומה ליוותה אותנו במשך שנות ילדותנו. עבודה ענקית עליה היו רקועות סצינות ותמונות משירי העם היהודיים. היא היתה הקשר הראשון שלנו אל הניגון היידי. קשר אמנותי ורוחני. את התמונה רקע סבא שלנו אריה מרזר שהיה אמן בריקועי נחושת ושהנציח במתכת את הצלילים של העיירה היהודית. לצלילים שמוטבעים במתכת יש כח השפעה עמוק. לאט לאט החלו להופיע במוסיקה שלנו מנגינות ואילתורים שמושפעים ומתחברים למוסיקה היידית. סבא שלנו רקע בנחושת שירי עם ואנחנו מנגנים אותם ואנחנו קוראים לזה - שירים רקועים בנחושת". ההופעה הראשונה של שירים רקועים בנחושת בחו"ל הייתה בפולין. זה היה מסע הופעות שהתחיל בפוזנן ובקראקוב והסתיים בווארשה ושם גם נפתחה תערוכה של אריה מרזר, שמונים שנה מאז התערוכה הראשונה שלו שם..."

המסע לפולין >>